Animace načítání

Stránka se připravuje...


Zprávy MF, částka 4/2018

Informace Ministerstva práce a sociálních věcí o účasti na nemocenském pojištění členů volebních komisí a o placení pojistného na sociální pojištění z jejich zvláštních odměn v roce 2018

Podle §5 písm. a) bodu 22. zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů, se považují členové okrskových volebních komisí a zvláštních okrskových volebních komisí a jejich zapisovatelé (dále jen „členové volební komise“) za zaměstnance. Ze zvláštní odměny člena volební komise se odvádí pojistné na sociální pojištění, pokud je tento zaměstnanec z činnosti člena volební komise účasten nemocenského pojištění.

Člen volební komise se stává zaměstnancem dnem nástupu do zaměstnání a přestává být zaměstnancem dnem zániku členství ve volební komisi. Za den nástupu do zaměstnání se u člena volební komise považuje den složení slibu člena komise. Členem volební komise může být ve dvou i třech kalendářních měsících.

Činnost člena volební komise je z hlediska sociálního pojištění považována za zaměstnání malého rozsahu, protože zvláštní odměna člena volební komise je stanovena na celou dobu, v níž je považován za člena volební komise, tj. na dobu dvou i více kalendářních měsíců. Za zaměstnání malého rozsahu se považuje takové zaměstnání, u něhož sjednaná částka započitatelného příjmu za kalendářní měsíc nedosahuje alespoň částky rozhodného příjmu, která v roce 2018 činí 2 500 Kč. Z tohoto důvodu musí být zaměstnání členů volebních komisí považováno za zaměstnání malého rozsahu podle §7 zákona o nemocenském pojištění, i když odměna za celou dobu výkonu činnosti člena volební komise bude činit 2 500 Kč nebo bude vyšší než 2 500 Kč, protože zvláštní odměna člena volební komise není stanovena tak, aby v každém kalendářním měsíci trvání zaměstnání činila její výše alespoň 2 500 Kč.

Ze zaměstnání malého rozsahu je zaměstnanec v roce 2018 účasten nemocenského pojištění jen v těch kalendářních měsících, v nichž výše příjmu zúčtovaného do kalendářního měsíce činila alespoň 2 500 Kč. Jestliže po skončení zaměstnání malého rozsahu byl příjem z tohoto zaměstnání zúčtován do kalendářního měsíce, v němž již zaměstnání netrvalo, považuje se tento příjem pro posouzení účasti na nemocenském pojištění za příjem zúčtovaný do posledního měsíce, v němž zaměstnání malého rozsahu skončilo. Pro posuzování účasti na nemocenském pojištění se nepřihlíží k tomu, v kterém měsíci byl příjem vyplacen. Jestliže zvláštní odměna byla vykázána účetně jako výdaj (náklad) do měsíce října a vyplacena v listopadu, jde o příjem zúčtovaný do října.

Trvalo-li v kalendářním měsíci u téhož zaměstnavatele více zaměstnání malého rozsahu, sčítají se příjmy ze všech zaměstnání malého rozsahu, a pokud úhrn příjmů činí alespoň 2 500 Kč, je zaměstnanec účasten nemocenského pojištění ze všech těchto zaměstnání.

Příklady na placení pojistného ze zvláštní odměny člena volební komise.

1. Zvláštní odměna člena volební komise nedosahuje výše 2 500 Kč. Člen volební komise nevykonává pro obec žádnou jinou činnost v zaměstnání, které by bylo považováno za zaměstnání malého rozsahu.

Člen volební komise není z této činnosti účasten nemocenského pojištění, ze zvláštní odměny se neodvádí pojistné na sociální pojištění. Obec neoznamuje okresní (Pražské) správě sociálního zabezpečení (dále jen „OSSZ“) nástup zaměstnance do zaměstnání.

2. Zvláštní odměna člena volební komise nedosahuje výše 2 500 Kč. Člen volební komise vykonává pro obec ještě jinou činnost v zaměstnání, které je považováno za zaměstnání malého rozsahu, například na základě dohody o pracovní činnosti sjednané tak, že rozsah výkonu zaměstnání nepřekročí 20 hodin týdně a odměna činí 80 Kč za hodinu.

Člen volební komise je z této činnosti účasten nemocenského pojištění, pokud úhrn příjmů zúčtovaných do kalendářního měsíce z činnosti člena volební komise a z dalšího zaměstnání (z dalších zaměstnání) malého rozsahu trvajících v tomto kalendářním měsíci dosáhl výše alespoň 2 500 Kč. Bude-li tento úhrn příjmu činit 2 500 Kč nebo bude vyšší, odvádí se ze zvláštní odměny a z příjmů z ostatních zaměstnání malého rozsahu pojistné na sociální pojištění. Obec oznamuje OSSZ nástup člena volební komise do zaměstnání.

3. Zvláštní odměna člena volební komise dosahuje výše alespoň 2 500 Kč.

Bude-li tato zvláštní odměna

a) zúčtována do jednoho kalendářního měsíce,

bude člen volební komise v tomto měsíci účasten nemocenského pojištění. Z této odměny musí být odvedeno pojistné na sociální pojištění. Obec oznamuje OSSZ nástup člena volební komise do zaměstnání dnem složení slibu.

b) rozúčtována do kalendářních měsíců, v nichž byl člen volební komise považován za člena volební komise, a to podle rozsahu výkonu činnosti v těchto měsících, a v žádném z těchto měsíců zúčtovaná část odměny nedosáhla výše 2 500 Kč,

není člen volební komise z této činnosti účasten nemocenského pojištění v žádném kalendářním měsíci, a proto se ze zvláštní odměny neodvádí pojistné. To platí za předpokladu, že člen volební komise nevykonával v těchto měsících pro obec další zaměstnání malého rozsahu anebo je sice vykonával, ale úhrn příjmů ze všech zaměstnání malého rozsahu nedosáhl v kalendářním měsíci výše 2 500 Kč.

Při posuzování účasti na nemocenském pojištění člena volební komise a pro odvod pojistného ze zvláštní odměny tohoto člena se nepřihlíží k tomu, zda

  • je poživatelem důchodu nebo pobírá rodičovský příspěvek,
  • je nebo není výdělečně činný u jiného zaměstnavatele a pro výkon člena volební komise byl zaměstnavatelem uvolněn, nebo je osobou samostatně výdělečně činnou. Obecní úřad nezjišťuje, v jakém pracovním vztahu je k jinému zaměstnavateli, zda jeho zaměstnání je či není zaměstnáním malého rozsahu, nebo je-li v pracovním nebo ve služebním poměru k zaměstnavateli.
  • je členem zastupitelstva obce,
  • má s obcí uzavřen pracovní poměr, pokud sjednaný měsíční příjem činí alespoň 2 500 Kč. Pracovní poměr není v takovém případě považován za zaměstnání malého rozsahu.
  • má s obcí uzavřenu dohodu o provedení práce. Odměna z dohody o provedení práce se nesčítá se zvláštní odměnou člena volební komise pro posouzení účasti na nemocenském pojištění.

Poznámka:

V době zveřejnění této informace nebylo schváleno zvýšení zvláštní odměny členům volebních komisí, proto se výše odměny v této informaci neuvádí.

Od 1.1.2019 se částka rozhodného příjmu zvýší z 2 500 Kč na 3 000 Kč. Ze zaměstnání malého rozsahu budou zaměstnanci v kalendářním měsíci účastni nemocenského pojištění, pokud do tohoto měsíce bude zúčtován příjem ve výši aspoň 3 000 Kč.