Animace načítání

Stránka se připravuje...


Zprávy MF, částka 4/2018

Cena za distribuci hlasovacích lístků

č.j.: MF-23535/2018/1203 - ref. JUDr. A. Heřmanová

V souvislosti s úpravou směrnice Ministerstva financí č.j. MF-62 970/2013/12-1204, o postupu obcí a krajů při financování voleb, provedenou směrnicí č.j. MF-6629/2018/1203, a na základě dotazů k úpravě výdaje za distribuci hlasovacích lístků voličům, k ustanovení čl. I odst. 2 písm. i) „zajištění distribuce hlasovacích lístků voličům v částce 5,54 Kč bez DPH na jednoho voliče a na poštovné ve výši dohodnuté Ministerstvem vnitra s držitelem poštovní licence v případech, kdy bude distribuce hlasovacích lístků zajišťována jeho prostřednictvím, a výdaje na kompletaci a vkládání hlasovacích lístků do obálek nejvýše 1 Kč na jednoho voliče,“ uvádíme:

Dle uvedeného ustanovení směrnice může obec zajistit distribuci hlasovacích lístků voličům prostřednictvím České pošty, s.p. nebo prostřednictvím jiné osoby.

Cena za distribuci hlasovacích lístků Českou poštou, s.p. byla sjednána Ministerstvem vnitra ve výši 5,54 Kč, s DPH celkem 6,70 Kč (Česká pošta, s.p. uplatňuje DPH na tuto položku podle Poštovních podmínek České pošty, s.p., Ceníku poštovních služeb a ostatních služeb poskytovaných Českou poštou, s.p., poprvé počínaje rokem 2018).

Při zajištění distribuce hlasovacích lístků prostřednictvím fyzické osoby uzavře obec s takovou osobou dohodu o provedení práce - distribuci hlasovacích lístků voličům s odměnou ve výši 5,54 Kč na jednoho voliče.

Pokud je součástí dohody o provedení práce i vkládání hlasovacích lístků do obálek, činí celková odměna 6,54 Kč na jednoho voliče.

DPH nelze v takovém případě hradit z prostředků státního rozpočtu.