Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 11/2017

Sdělení

odboru obecné ochrany přírody a krajiny Ministerstva životního prostředí

k platnosti autorizace k provádění biologického hodnocení v návaznosti na

změnu §67 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění

zákona č. 225/2017 Sb.

Zákonem č. 225/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, bylo s účinností od 1. ledna 2018 novelizováno rovněž ustanovení §67 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny (dále jen „zákon“). Oproti dosavadnímu znění je v nové dikci §67 zákona rozšířen předmět hodnocení vlivu zamýšleného závažného zásahu. Nově již není předmětem hodnocení vlivu zamýšleného závažného zásahu pouze „provedení přírodovědného průzkumu dotčených pozemků a písemné hodnocení vlivu zamýšleného zásahu na rostliny a živočichy (biologické hodnocení)“, ale zájmy chráněné podle části druhé, třetí a páté zákona o ochraně přírody a krajiny, tj. zájmy chráněné v rámci ustanovení zákona o obecné ochraně přírody, o zvláštní územní ochraně a o zvláštní druhové ochraně.

Ministerstvo životního prostředí je v ustanovení §45i odst. 3 zákona zmocněno k udělování a odnímání, resp. prodlužování autorizace k provádění hodnocení vlivu zamýšleného závažného zásahu podle §67 zákona.

Ministerstvo životního prostředí v souvislosti s výše uvedenými skutečnostmi sděluje, že autorizace k provádění biologického hodnocení udělené nebo prodloužené do 31. prosince 2017 zůstávají v platnosti, a to na dobu stanovenou v rozhodnutí o udělení nebo prodloužení autorizace. Držitelé platné autorizace k provádění biologického hodnocení jsou povinni v rámci své autorizované činnosti vykonávané po 1. lednu 2018 vyhodnotit vliv závažného zásahu v rozsahu stanoveném novým zněním §67 zákona, tedy vyhodnotit vliv na zájmy chráněné podle části druhé, třetí a páté zákona o ochraně přírody a krajiny.

Osobám, které požádaly nebo požádají o prodloužení stávající autorizace, jejíž platnost uplyne po 1. lednu 2018, Ministerstvo životního prostředí v souladu s ustanovením §5 odst. 2 vyhlášky č. 468/2004 Sb., o autorizovaných osobách podle zákona o ochraně přírody a krajiny, autorizaci neprodlouží, ale nařídí jejich odborné přezkoušení, neboť v období od předchozího udělení autorizace došlo ke změně skutečností rozhodných pro posouzení odborné způsobilosti autorizovaných osob.

Ing. Jiří Klápště

ředitel odboru obecné ochrany přírody a krajiny