Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 13/2017

Metodika Ministerstva zdravotnictví o poskytnutí finančních prostředků za atestační zkoušky podle zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, ve znění pozdějších předpisů

Ministerstvo zdravotnictví ČR (dále jen „MZ") stanovuje následující podmínky pro přidělování finančních prostředků ze státního rozpočtu na úhradu nákladů za atestační zkoušky:

Finanční prostředky ze státního rozpočtu jsou poskytovány na základě žádosti subjektu pověřeného zajištěním atestačních zkoušek.

Žadatel o přidělení finančních prostředků ze státního rozpočtu musí splňovat podmínky stanovené MZ.

1. SUBJEKTY, KTERÉ JSOU POVĚŘENY MINISTERSTVEM ZDRAVOTNICTVÍ ZAJIŠTĚNÍM ATESTAČNÍCH ZKOUŠEK

Jsou:

  • Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví
  • Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů
  • Fakultní nemocnice v Motole
  • Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
  • Fakultní nemocnice Hradec Králové
  • Thomayerova nemocnice
  • Fakultní nemocnice Ostrava
  • Fakultní nemocnice Plzeň
  • Fakultní nemocnice Brno
  • Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod
  • Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy

Dále subjekty, které po zveřejnění této Metodiky budou pověřeny zajištěním atestačních zkoušek.

2. PODMÍNKY PRO UZNÁNÍ ŽÁDOSTÍ

  • Správně a úplně vyplněný formulář „Žádost o poskytnutí finančních prostředků na úhradu nákladů za atestační zkoušky (viz příloha).
  • Odevzdání správně vyplněné žádosti ve dvou písemných vyhotoveních na předepsaném formuláři.

Žádosti je nezbytné zaslat

  • pro rok 2019 do 30.11.2018
  • dále pak v termínu do 30.11. pro každý následující rok na adresu:

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Odbor ošetřovatelství a nelékařských povolání

Palackého nám. 4

128 01 Praha 2

3. UVOLNĚNÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ

Předkladatelům schválených žádostí o úhradu za zkoušky bude zasláno Rozhodnutí o poskytnutí finančních prostředků ze státního rozpočtu ČR na úhradu nákladů za zkoušky (dále jen „Rozhodnutí").

Finanční prostředky uvolňuje MZ na základě vydaného Rozhodnutí.

Při čerpání finančních prostředků ze státního rozpočtu se příjemce finančních prostředků řídí zejména zákonem č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících předpisů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 218/2000 Sb.").

Příjemce finančních prostředků vždy nejpozději do 10. dne měsíce následujícího čtvrtletí pošle MZ výkaz o skutečném počtu vykonaných zkoušek a na základě tohoto výkazu dojde k uvolnění finančních prostředků na úhradu nákladů na atestační zkoušky. Počet skutečně vykonaných zkoušek za IV. čtvrtletí je potřeba zaslat MZ nejpozději do 30. listopadu.

Uvolňování finančních prostředků se provádí podle podmínek stanovených v Rozhodnutí při respektování případné regulace čerpání vázáním prostředků státního rozpočtu. Při čerpání finančních prostředků ze státního rozpočtu je příjemce finančních prostředků povinen důsledně aplikovat zákon č. 563/1991 Sb., zákon o účetnictví, zákon č. 218/2000 Sb., Rozhodnutí o poskytnutí finančních prostředků ze státního rozpočtu ČR na úhradu nákladů za zkoušky a metodické pokyny Ministerstva zdravotnictví ČR.

4. KONTROLA ÚČELNÉHO NAKLÁDÁNÍ SE SVĚŘENÝMI PROSTŘEDKY

Příjemce finančních prostředků ze státního rozpočtu odpovídá MZ za hospodárný způsob jejich využití a zavazuje se použít je ve stanoveném členění a výši v souladu s vydaným Rozhodnutím.

Součástí Rozhodnutí jsou i další ustanovení a podmínky zabezpečující optimální využití přidělených finančních prostředků, možnosti jejich kontroly. Příjemce je povinen provést v souladu s ustanovením §75 zákona č. 218/2000 Sb.(rozpočtová pravidla) finanční vypořádání vztahů se státním rozpočtem a nespotřebované finanční prostředky vrátit zpět do státního rozpočtu podle zásad a v termínech stanovených vyhláškou Ministerstva financí (dále jen „MF") č. 367/2015 Sb., o zásadách a lhůtách finančního vypořádání vztahů se státním rozpočtem, státními finančními aktivy a Národním fondem (vyhláška o finančním vypořádání).

V případě zjištění závažných nedostatků v čerpání prostředků a jejich užití správce rozpočtového odvětví (odbor ošetřovatelství a nelékařských povolání) po vyhodnocení věc předá příslušnému Finančnímu úřadu a k této skutečnosti přihlédne při rozhodování o přidělení finančních prostředků v následujícím roce.

Kontrolní systém MZ je zaveden a nastaven v souladu s příkazem ministra č. 38/2000 a zejména v souladu se zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole, ve znění pozdějších předpisů. Příjemce finančních prostředků je na vyžádání povinen předložit veškeré doklady MZ, případně pověřené kontrole.

5. VYÚČTOVÁNÍ A FINANČNÍ VYPOŘÁDÁNÍ SE STÁTNÍM ROZPOČTEM

Příjemce finančních prostředků je povinen dle §75 zákona č. 218/2000 Sb., vyhotovit v rámci účetní uzávěrky vyúčtování finančních prostředků poskytnutých na úhradu zkoušek a provést finanční vypořádání vztahů se státním rozpočtem v návaznosti na vyhlášku Ministerstva financí č. 367/2015 Sb. o zásadách a lhůtách finančního vypořádání vztahů se státním rozpočtem, státními finančními aktivy a Národním fondem (vyhláška o finančním vypořádání). Nevyčerpané prostředky odepíše ze svého účtu nejpozději dne 15.2. následujícího roku na účet cizích prostředků poskytovatele č. 6015- 2528001/0710 u České národní banky.

Vyúčtování finančních prostředků poskytnutých na úhradu nákladů za atestační zkoušky spolu se závěrečnou zprávou o celkovém počtu uskutečněných atestačních zkoušek a finančním vypořádáním finančních prostředků se státním rozpočtem se zasílá MZ - odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání, to nejpozději do 30. listopadu kalendářního roku.

Pokud dojde k porušení rozpočtové kázně ve smyslu zákona č. 218/2000 Sb., (tzn., že prostředky státní dotace budou využity neoprávněně nebo zadrženy a jejich nespotřebovaná část nebude vypořádána podle §14 odst. 10 uvedeného zákona a odepsána z účtu příjemce nejpozději do 15. února následujícího roku), je možné subjektům, kterým byla státní dotace poskytnuta, uložit sankce v souladu s §44a tohoto zákona.

V Praze dne 6. prosince 2017

prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

náměstek pro zdravotní péči