Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 12/2017

Centra vysoce specializované pneumoonkochirurgické péče v ČR

ČÁST I.

Centra vysoce specializované pneumoonkochirurgické péče

Kontext

Zvyšující se náročnost a individualizace požadavků na vedení specializované léčebné péče v onkologii klade zvýšené požadavky na vytvoření a rozvoj potřebné erudice všech členů multidisciplinárních týmů se zaměřením na problematiku orgánů, které jsou nádorovými chorobami postižené . Centralizace této péče do center vysoce specializované pneumoonkochirurgické péče (dále jen „centra POCH") je důležitá, protože prevalence nejčastějšího nitrohrudního nádoru - karcinomu plic vzrůstá. Narůstají také informace o biologických vlastnostech různých typů nitrohrudních nádorů s přímým vztahem k účinné léčbě. Tento celospolečenský problém znamená větší nároky kladené na časnou morfologickou diagnostiku, přesné určení stádia a zejména optimální stanovení komplexního plánu léčby a jejího sledování U tohoto onemocnění je snížení mortality možné jedině tehdy, když budou tyto činnosti spolu s ekonomicky náročnou individualizovanou léčbou vedeny multidisciplinárním týmem odborníků.

Kritéria zařazení poskytovatelů zdravotních služeb (dále jen „poskytovatel") do sítě center POCH byla připravena pracovní skupinou složenou ze zástupců České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP, České onkologické společnosti ČLS JEP, Sekce hrudní chirurgie České chirurgické společnosti ČLS JEP, ze zástupců zdravotních pojišťoven a zástupců Ministerstva zdravotnictví.

ČÁST II.

Výzva k podání žádosti o udělení statutu centra POCH

Čl. 1

Základní podmínky udělení statutu centra POCH

Ministerstvo zdravotnictví (dále jen „MZ") tímto uveřejňuje podle §112 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), výzvu k podání žádosti o udělení statutu centra POCH

Územím, pro které má být tato vysoce specializovaná péče poskytována, je Česká republika.

Pro zajištění kvality a dostupnosti vysoce specializované pneumoonkochirurgické péče se za optimální pro ČR považuje 1 centrum na 1 250 000 obyvatel, bude tedy ustaveno nejvýše 8 center POCH .

Statut centra POCH bude udělen na období 5 let.

Za vysoce specializovanou péči související s pneumoonkochirurgickou péči se považují níže uvedené výkony prováděné pouze v centru POCH pacientům s nádorovým onemocněním plic, pleury, mediastina a stěny hrudní:

a) chirurgické výkony

Klasické výkony

- torakoskopie klasická diagnostická

- torakoskopie klasická léčebná

- mediastinoskopie

- revize obou hrudních dutin ze sternotomie

- plastické výkony na průdušnici a velkých bronších

- resekce hrudní stěny

- odstranění tumoru mediastina - tymektomie

- podvaz - kanylace d. toracikus

- excize z hrudní stěny - skalenová biopsie

- torakotomie prostá nebo s biopsií, evakuací hematomu nebo empyemu apod.

- uzavření bronchopleurální píštěle

- pneumonektomie rozšířená

- pneumonektomie, lobektomie, bilobektomie bez bronchoplastiky, resekce plic segmentární

- resekce plic - lobektomie či bilobektomie s brochoplastikou

- klínovitá resekce plic nebo enukleace tumoru

- pleurektomie - abraze

- stabilizace hrudní stěny po resekci

Thorakoskopické výkony

- výkon videotorakoskopický/video asistovaná torakoskopie (VTS/VATS)

- cílený odběr biopsie

- klínovitá resekce plic

- enukleace tumoru plic

- odstranění tumoru mediastina

- pneumonektomie

- lobektomie

- bilobektomie

b) pneumologické metody pro diagnostiku onemocnění a upřesnění jeho stádia

- bronchoskopie včetně transbronchiálních biopsií a endobronchiální ultrasonografie (EBUS),

- flexibilní a rigidní terapeutická bronchoskopie s desobliterací nádorových stenóz, zaváděním stentů a stavěním krvácení,

- navigační techniky pro endoskopickou diagnostiku periferních lézí,

- speciální endoskopické výkony k diagnostice časných endobronchiálních slizničních lézí,

- punkční techniky zaměřené na diagnostiku periferních tumorů plic, nádorů pleury a mediastina,

c) histopatologická a morfologická a imunohistochemická vyšetření nádorové tkáně s ohledem na peroperační zaměření,

- podrobná zobrazovací vyšetření k určení klinického stádia,

- zajištění intervenční radiologie

Pneumoonkochirurgickým onemocněním se rozumí zhoubné onemocnění dutiny hrudní s diagnózou podle aktuální Mezinárodní klasifikace nemocí (C 33, C 34, C 37, C 38, C 39, C 41.3, C 45, C 49.3, C 76, C77.1, C78. 0 - až C 78.3, C79, C 80).

Žádost se stanovenými doklady se předkládá MZ na adresu: Ministerstvo zdravotnictví, odbor zdravotních služeb, Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2, a to ve lhůtě do 30 kalendářních dnů od zveřejnění této výzvy. Pro tento účel lze použít doporučený formulář žádosti o udělení statutu centra POCH uvedený v příloze výzvy.

Čl. 2

Obecné požadavky pro udělení statutu centra POCH

Centrum POCH zajišťuje diagnostickou a chirurgickou léčebnou péči o pacienty:

- s nitrohrudními zhoubnými nádory (zhoubnými nádory průdušnice, průdušky a plic, brzlíku, mezihrudí a pohrudnice), zhoubnými nádory jiných nepřesně určených lokalizací v nitrohrudních orgánech), zhoubnými nádory hrudní stěny.

- s nezhoubnými novotvary dýchací soustavy, jiných neurčených nitrohrudních orgánů, mezoteliální tkáně a novotvary nejistého nebo neznámého chování nitrohrudních orgánů (průdušnice, průdušky a plic, brzlíku, mezihrudí a pohrudnice).

Centrum POCH disponuje multioborovým týmem s příslušným lůžkovým, ambulantním a laboratorním zázemím .

Statut centra POCH může získat pouze poskytovatel, který je zároveň držitelem statutu centra vysoce specializované onkologické péče, který získal podle §112 zákona o zdravotních službách v souladu s podmínkami stanovenými pro centra vysoce specializované onkologické péče ve Věstníku MZ ČR částce 5/2014.

Poskytovatel žádající o udělení statutu centra POCH, musí splňovat v době podání žádosti požadavky podle článků 4 a 5 výzvy jdoucí i nad rámec požadavků podle vyhlášky č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb a požadavků podle vyhlášky č. 92/2012 Sb., o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče, není-li dále uvedeno jinak.

Čl. 3

V rámci jednoho poskytovatele, který žádá o statut centra POCH, musí být pro pacienty zajištěna:

A. Hrudní chirurgie

a) akutní lůžková péče intenzivní:

- minimálně 4 monitorovaná lůžka pro intenzivní péči 1. stupně - nižší intenzivní péče, s vybavením podle části II. bodu 2.1.1. přílohy č. 4 k vyhlášce č. 92/2012 Sb.

- 1 lůžko pro intenzivní péči 2. stupně - vyšší intenzivní péče, s vybavením podle části II. bodu 2.1.2. přílohy č. 4 k vyhlášce č. 92/2012 Sb.

b) akutní lůžková péče standardní:

- minimálně 25 lůžek

c) ambulantní péče v oboru hrudní chirurgie

B. Pneumologie a ftizeologie

a) akutní lůžková péče intenzivní:

- minimálně 5 monitorovaných lůžek pro intenzivní péči 1. stupně - nižší intenzivní péče, s vybavením podle části II. bodu 2.1.1. přílohy č. 4 k vyhlášce č. 92/2012 Sb., lůžka mohou být mezioborová

b) akutní lůžková péče standardní

- 20 lůžek

c) ambulantní péče v oboru pneumologie a ftizeologie

Dále musí být v centru POCH, v rámci jednoho poskytovatele není-li dále uvedeno jinak, zajištěna mezioborová spolupráce a dostupnost:

1) Nepřetržitá dostupnost 24 hodin 7 dní v týdnu

- konziliárních služeb v oborech pneumologie a ftizeologie (včetně bronchoskopie a intervenční bronchoskopie), vnitřní lékařství, chirurgie, anesteziologie a intenzivní medicína, oddělení klinické biochemie, lékařské mikrobiologie,

- oddělení radiologie a zobrazovacích metod s CT,

- oddělení intervenčních radiologických metod (v době od 16.00 hodin do 7.00 hodin následujícího dne, v sobotu, v neděli a ve svátek dostupnost prostřednictvím telefonu).

2) Dostupnost během pracovní doby:

- bronchoskopické pracoviště s flexibilními i rigidními bronchoskopy s možností intervenčních zákroků a diagnostiky periferních plicních lézí,

- komplexní laboratoř funkční diagnostiky pro funkční vyhodnocení pacienta před zahájením komplexní pneumoonkochirurgické péče,

- oddělení klinické farmacie,

- pracoviště patologie s histopatologickou diagnostikou (včetně dostupnosti peroperační histologické a imunohistochemické diagnostiky),

- oddělení pro léčbu bolesti,

- oddělení nutričního poradenství,

- fyzioterapeuta,

- klinického psychologa

3) Dostupnost další péče (j e přípustné smluvní zajištění)

- paliativní péče,

- cévní chirurgie a kardiochirurgie.

- PET a MR,

- nukleární medicíny

Čl. 4

Požadavky na personální zabezpečení péče v centru POCH

1) Vedoucím pracovníkem centra POCH je lékař se zvláštní specializovanou způsobilostí v oboru hrudní chirurgie a se zvláštní specializovanou způsobilostí v oboru onkochirurgie s úvazkem 1,0 a s minimální požadovanou praxí 5 let od získání zvláštní specializované způsobilosti a nejméně 10 let výkonu povolání lékaře.

2) zástupce vedoucího pracovníka centra POCH - lékař se specializovanou způsobilostí v oboru pneumologie a ftiseologie s úvazkem 1,0 a s minimální požadovanou praxí 5 let v oboru od získání specializované způsobilosti a nejméně 10 let výkonu povolání lékaře.

3) Další personální zabezpečení centra POCH:

- 2 lékaři se zvláštní specializovanou způsobilostí v oboru hrudní chirurgie, každý s úvazkem 1,0,

- 2 lékaři se specializovanou způsobilostí v oboru chirurgie, každý s úvazkem 1,0,

- min. 3 lékaři se specializovanou způsobilostí v oboru pneumologie a ftizeologie, každý s úvazkem 1,0, z toho minimálně 1 lékař oprávněný k výkonu diagnostických a odborných léčebných metod na základě udělení funkční licence s označením F018 dle Stavovského předpisu č. 12 České lékařské komory,"

- nelékařští zdravotničtí pracovníci podle vyhlášky č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb.

Ve fakultních nemocnicích může být úvazek lékařů součtem úvazku ve fakultní nemocnici a na lékařské fakultě.

Čl. 5

Požadavky na technické a věcné vybavení centra POCH

1) Operační sály

- 2 operační sály s kompletním vybavením pro hrudní chirurgii,

- vybavení pro operační výkony typu videotorakoskopické chirurgie,

- vybavení pro operační výkony typu mediastinoskopické chirurgie,

- 1 zákrokový sál s vybavením pro pleurální techniky: hrudní punkce a drenáže, provádění pleurodézy, klinickou pleuroskopii.

2) Přístrojové vybavení centra POCH

- minimálně 2 intubační flexibilní bronchoskopy,

- souprava pro rigidní bronchoskopii,

- systém pro rekanalizaci bronchů typu laser, elektrokauter nebo afterloading,

- minimálně jeden z navigačních systémů periferních lézí typu elektromagnetická navigace, CT skiaskopie, skiaskopické C rameno nebo radiální ultrazvuk,

- 3 anesteziologické přístroje,

- trysková ventilace.

Čl. 6

Požadavky na minimální počet léčených pneumoonkochirurgických pacientů a provedených zdravotních výkonů v centru POCH

- min. 65 anatomických plicních resekcí (lobektomie, bilobektomie, pneumonektomie) pro nádorové onemocnění nitrohrudních orgánů ročně

- min. 250 pneumochirurgických výkonů ročně

- min. 200 hospitalizací pneumoonkochirurgických pacientů ročně

Počty je nutno uvést za uplynulé 2 roky, tj. od 1.1.2015 do 31.12.2015 a od 1.1.2016 do 31.12.2016.

Čl. 7

Ostatní požadavky

Centrum POCH:

- je akreditováno MZ pro specializační vzdělávání lékařů pro nástavbový obor hrudní chirurgie nejméně I. typu,

- realizuje multidisciplinární indikační semináře definované a vykazované zdravotním výkonem č. 51881 podle vyhlášky č.134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami ve znění pozdějších předpisů,

- provádí výzkum, zapojuje se do národních i mezinárodních vědecko-výzkumných projektů, zavádí výsledky lékařské vědy do praxe, vykazuje publikační činnost.

Poskytovatel, kterému bude udělen statut centra, pravidelně sleduje ke dni 31.12. daného roku indikátory kvality poskytované zdravotní péče a výkonnosti centra stanovené v čl. 8. Sledované indikátory na vyžádání předloží Ministerstvu zdravotnictví

Čl. 8

Indikátory kvality poskytované zdravotní péče a výkonnosti centra POCH

1) mortalita nemocných po anatomických a neanatomických operacích do 30 dnů za 1 rok

2) počet reoperací za 1 rok

3) poměr lobektomií a pneumonektomií za 1 rok

Čl. 9

Pořadí uchazečů:

Pořadí uchazečů o udělení statutu centra bude stanoveno v souladu s kritérii v §112 odst . 4 zákona o zdravotních službách, tj.: s přihlédnutím ke kvalifikačním předpokladům zdravotnických pracovníků, době a rozsahu poskytované zdravotní péče a její dostupnosti a s přihlédnutím k provedeným zdravotním výkonům a počtům hospitalizovaných pacientů dle čl. 6 a k ostatním požadavkům dle čl. 5.

Za zásadní kritéria pro udělení statutu centra POCH Ministerstvo zdravotnictví považuje:

1. personální zabezpečení vysoce specializované pneumoonkochirurgické péče

2. počet výkonů a počet hospitalizovaných pacientů podle čl. 6

3. přístrojové vybavení centra POCH podle čl. 5

Další kritéria:

1. regionální dostupnost v rámci ČR

2. dostupnost péče v rámci centra POCH (čl. 3, odst. 3)

3. zapojení do vědecko-výzkumných projektů, publikační činnost (čl. 7)

Příloha

Žádost o udělení statutu centra POCH

Identifikační údaje poskytovatele zdravotních služeb - uchazeče o statut centra POCH

……………………………………………………………………………………………………………

Adresa místa nebo míst poskytování zdravotních služeb

……………………………………………………………………………………………………………

Statutární orgán

……………………………………………………………………………………………………………

Telefon: ……………………………………….. e-mail: ………………………………………………

FAX: ……………………………………………………………………………………………………..

Poskytovatel zdravotních služeb tímto žádá o udělení statutu centra vysoce specializované pneumoonkochirurgické péče.

Poskytovatel zdravotních služeb prohlašuje, že:

1. všechny údaje uvedené v žádosti a přiložených dokumentech jsou pravdivé,

2. dodrží všechny podmínky, za nichž mu bude statut centra POCH udělen, a umožní kontrolu jejich plnění,

3. písemně oznámí Ministerstvu zdravotnictví změny všech údajů a podmínek, za nichž mu byl statut centra POCH udělen, a to nejpozději do 15 dnů ode dne jejich vzniku.

Podpis statutárního orgánu a razítko poskytovatele zdravotních služeb

V …………………………………………….dne ………………………………………….

Vyplněnou a podepsanou písemnou žádost zašlete do 30 kalendářních dnů od uveřejnění výzvy na adresu: Ministerstvo zdravotnictví ČR, odbor zdravotních služeb, Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2

K žádosti o udělení statutu centra POCH musí být přiloženy:

1. kopie oprávnění k poskytování zdravotních služeb,

2. prohlášení uchazeče o statut centra, že splňuje požadavky na technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení, v němž má být vysoce specializovaná pneumoonkochirurgická péče poskytována, a na personální zabezpečení této péče v rozsahu uvedeném ve výzvě,

3. údaje o rozsahu a objemu vysoce specializované zdravotní péče, kterou je uchazeč o statut centra schopen zajistit,

4. údaje o technickém a věcném vybavení zdravotnického zařízení, v němž má být vysoce specializovaná zdravotní péče poskytována, a o jejím personálním zabezpečení,

5. osobní údaje

- jméno a příjmení vedoucího pracovníka centra POCH, kopie dokladu o jeho nejvyšší dosažené kvalifikaci a údaje o výši jeho pracovního úvazku,

- jméno a příjmení zástupce vedoucího pracovníka centra POCH, kopie dokladu o jeho nejvyšší dosažené kvalifikaci a údaje o výši jeho pracovního úvazku,

6. údaje o počtu pacientů, jimž byly u uchazeče o statut centra POCH provedeny níže uvedené zdravotní výkony (pro každý zdravotní výkon započíst stejné rodné číslo vždy pouze 1x) za uplynulé 2 roky, tj. od 1.1.2015 do 31.12.2015 a od 1.1.2016 do 31.12.2016:

- počet hospitalizací pneumoonkochirurgických pacientů ročně,

- počet dispenzarizovaných pneumoonkochirurgických pacientů ročně,

- počet nových pneumoonkolochirurgických pacientů ročně,

- počet pneumochirurgických výkonů ročně,

- počet anatomických plicních resekcí pro nádorové onemocnění ročně.

Údaje podle bodu 3 vyplňte do následující tabulky, včetně dalších údajů:

Aktuální stav u žadatele (ke dni podání žádosti, není-li uvedeno jinak.

Počet pneumochirurgických výkonů ročně

Počet anatomických plicních resekcí pro nádor ročně

Počet hospitalizací pneumoonkochirurgických pacientů ročně

Počet nových pneumoonkochirurgických pacientů ročně

Počet dispenzarizovaných pneumoonkochirurgických pacientů ročně

Jméno a příjmení, nejvyšší dosažené vzdělání a velikost pracovního úvazku vedoucího pracovníka centra

Jméno a příjmení, nejvyšší dosažené vzdělání a velikost pracovního úvazku zástupce vedoucího pracovníka centra

Jmenný seznam a výši úvazků lékařů se zvláštní specializovanou způsobilostí v oboru hrudní chirurgie

Jmenný seznam a výši pracovních úvazků lékařů se specializovanou způsobilostí v oboru chirurgie

Jmenný seznam a výši pracovních úvazků lékařů se zvláštní specializovanou způsobilostí v oboru onkochirurgie

Jmenný seznam a výši pracovních úvazků lékařů se specializovanou způsobilostí v oboru pneumologie a ftizeologie

Jmenný seznam a výši pracovních úvazků lékařů s erudicí v intervenční bronchoskopii a s doloženou funkční licencí F018

Počet standardních chirurgických lůžek

Počet chirurgických lůžek - JIP (monitorovaných lůžek)

Počet lůžek - standardní pneumologické oddělení

Počet pneumologických lůžek - JIP (monitorovaných lůžek)

Počet flexibilních bronchoskopů

Rigidní bronchoskopická technika

Počet endoskopů s lineárním EBUS systémem

Ostatní požadavky (k čl. 7)

Popis organizace multidisciplinárních indikačních seminářů

Výzkum - počet studií

Počet odborných publikací s uvedením výše impakt faktoru