Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MŽP ČR, částka 1/2017

Příloha č. 7

Postupy detekce přítomnosti geneticky modifikovaných mikroorganismů

  • Zjišťování kontaminace vzduchu

Metoda slouží k monitorování úniku GMM do prostoru. Tuto kontrolu se doporučuje provádět 1x za 6 měsíců, a dále po každé mimořádné události. Provádí se rozložením otevřených Petriho misek s agarovým mediem v uzavřeném prostoru. Půda v agarových miskách má být svým složením specifická pro testované mikroorganismy, s nimiž se pracuje, a u kterých nastala možnost úniku. Je vhodné použít medium obsahující antibiotikum, které selektuje modifikované mikroorganismy s příslušným rezistenčním markerem (signálním genem). Misky s agarovým mediem se otevřené položí do uzavřeného prostoru. Po 15 minutách se opět přikryjí a nechají inkubovat v termostatu při teplotě vhodné pro růst hledaných mikroorganismů (např. na 37 °C nebo 30 °C) po dobu 3 dnů. V případě nárůstu kolonií se postupuje podle hodnocení rizika příslušného nakládání. Je třeba provést důkladnou dezinfekci ploch alternativními dezinfekčními prostředky a dezinfekci prostoru ozařováním germicidní UV-lampou po dobu 1 hodiny, případně přes noc.

V případě opakovaného nárůstu kolonií v prostoru, kde probíhá nakládání s GMM 2. kategorie rizika, je třeba testovat mikrobiální izoláty vzrostlé na Petriho miskách pomocí metody PCR s použitím vhodných primerů. V případě pozitivní PCR je třeba dosáhnout účinné inaktivace detegovaného GMM.

  • Zjišťování kontaminace povrchů stěrovou metodou

Metoda se provádí setřením sledovaného povrchu sterilní gázou a následným rozetření stěru na Petriho misky s vhodným agarovým mediem (stejně jako při zjišťování kontaminace vzduchu). V případě nárůstu kolonií se postupuje stejně jako při zjišťování kontaminace vzduchu.

  • Detekce GMO pomocí polymerasové řetězové reakce (PCR)

V krajním případě, kdy nelze identifikovat přežívající mikroorganismy, se provádí jejich detekce pomocí metody PCR. Amplifikované úseky DNA lze dále přesně charakterizovat sekvenováním a porovnáváním se sekvencí předpokládaného modifikovaného úseku v GMM.

Vzor testu přítomnosti modifikované DNA s využitím PCR:

Složení reakční směsi a program automatického cyklem:

Složka

Objem

Extrakt testovaného vzorku

1 µl

10x konc. pufr pro DNA polymerasu

5 µl

dNTP (20mM)

1 µl

Oligonukleotid 1

1 µl (50 pmol)

Oligonukleotid 2

1 µl (50 pmol)

Pfu polymerasa

1 µl

voda destilovaná

40 µl

Číslo cyklu

Počet cyklů

Teplota (°C)

Čas (s)

1

1

94

120

2

30

94

30

50

30

72

60

3

1

72

300

10 µl produktu se vizualizuje a zkoumá pomocí elektroforetické analýzy. Amplifikovaný úsek DNA lze případně charakterizovat sekvenováním.