Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník ERÚ, částka 2/2017

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 1/2017

ze dne 2. března 2017,

kterým se mění cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu

č. 6/2016 ze dne 25. listopadu 2016, o regulovaných cenách

souvisejících s dodávkou plynu

Zrušeno: 5/2017

Energetický regulační úřad podle §2c zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů, §17 odst. 6 písm. d) a §17 odst. 11 a 12 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, a podle vyhlášky č. 195/2015 Sb., o způsobu regulace cen a postupech pro regulaci cen v plynárenství a podle vyhlášky č. 196/2015 Sb., o způsobu regulace cen a postupech pro regulaci cen za činnosti operátora trhu v elektroenergetice a plynárenství, vydává cenové rozhodnutí o regulovaných cenách souvisejících s dodávkou plynu:

Čl. I

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 6/2016 ze dne 25. listopadu 2016, o regulovaných cenách souvisejících s dodávkou plynu, se mění takto:

1. Tabulka uvedená v bodě 1.1.1.1. zní:

Název vstupního bodu

Pevná roční cena za rezervovanou pevnou přepravní kapacitu Cr v Kč/MWh/den

Pevná cena za přepravený plyn Crkom v Kč/MWh

Hraniční bod Lanžhot

753,46

0

Hraniční bod Lanžhot - Mokrý Háj

753,46

0

Hraniční bod Waidhaus

753,46

0

Hraniční bod Hora Svaté Kateřiny Olbernhau

753,46

0

Hraniční bod Hora Svaté Kateřiny

753,46

0

Hraniční bod Brandov - OPAL

753,46

0

Hraniční bod Brandov - EUGAL*)

753,46

0

Hraniční bod Český Těšín

753,46

0

*) Hraniční bod Brandov - EGUAL je plánovaný nový hraniční bod přepravní soustavy, jehož zprovoznění se předpokládá na rok 2019. Ceny uvedené pro tento bod jsou aplikovatelné pouze v případě jeho vzniku.

2. V části I. bod 1.1.2. zní:

1.1.2. Pevná cena za rezervovanou standardní pevnou přepravní kapacitu

1.1.2.1. Pevná pohyblivá cena za rezervovanou standardní pevnou přepravní kapacitu CS platí v době, kdy je přepravní kapacitu možno využít. V případě, že je účastníkovi trhu s plynem v aukci přidělena standardní pevná přepravní kapacita na příslušném hraničním bodě na dobu kratší než 10 po sobě následujících let, je vyvolávací cena pro standardní pevnou kapacitu pro tyto po sobě následující roky pevnou pohyblivou cenou za rezervovanou standardní pevnou přepravní kapacitu. Pevná pohyblivá cena za rezervovanou standardní pevnou přepravní kapacitu CS v Kč/MWh/den se pro roční standardní pevnou kapacitu, čtvrtletní standardní pevnou kapacitu a měsíční standardní pevnou kapacitu určí podle vzorce

CS = Cr x Fc + AP,

kde

Fc je faktor doby trvání rezervace standardní pevné přepravní kapacity, který se pro roční standardní pevnou kapacitu určí podle vzorce

Fc = 1 ,

pro čtvrtletní standardní pevnou kapacitu se určí podle

Fc = 3/12 x 1,1 ,

vzorce pro měsíční standardní pevnou kapacitu se určí podle vzorce

Fc = 1/12 x 1,25 ,

AP je u aukce standardní koordinované přepravní kapacity podíl aukční prémie v Kč/MWh/den připadající na provozovatele přepravní soustavy dosažené v aukci na aukční rezervační platformě; u aukce standardní nekoordinované přepravní kapacity aukční prémie stanovená v aukci na aukční rezervační platformě.

1.1.2.2. Pevná fixní cena za rezervovanou standardní pevnou přepravní kapacitu CF je taková cena, která byla stanovena v cenovém rozhodnutí v době konání aukce. V případě, že je účastníkovi trhu s plynem v aukci přidělena roční standardní pevná přepravní kapacita na příslušném hraničním bodě na dobu nejméně 10 po sobě následujících let, je vyvolávací cena pro roční standardní pevnou kapacitu pro tyto po sobě následující roky pevnou fixní cenou za rezervovanou standardní pevnou přepravní kapacitu. Pevná fixní cena za rezervovanou standardní pevnou přepravní kapacitu CFi v Kč/MWh/den se pro roční standardní pevnou kapacitu pro kalendářní rok i určí podle vzorce

kde

Cro je pevná cena za rezervovanou standardní pevnou přepravní kapacitu platná v době konání aukce,

i je kalendářní rok, pro který je fixní cena za rezervovanou standardní pevnou přepravní kapacitu stanovována,

j je kalendářní rok uzavření smlouvy o poskytnutí služby přepravy plynu,

Ii-1 je hodnota eskalačního faktoru cen roku i-1 v % stanovená vzorcem

Ii-1 = 0,7 x IPSi-1 + 0,3 x (CPIi-1 + 1) ,

kde

IPSi-1 [%] je hodnota indexu cen podnikatelských služeb stanovená jako vážený průměr indexu cen

62 - Služby v oblasti programování a poradenství,

63 - Informační služby,

68 - Služby v oblasti nemovitostí,

69 - Právní a účetnické služby,

71 - Architektonické a inženýrské služby,

73 - Reklamní služby a průzkum trhu,

74 - Ostatní odborné, vědecké a technické služby,

77 - Služby v oblasti pronájmu a operativního leasingu,

78 - Služby v oblasti zaměstnání,

80 - Bezpečnostní a pátrací služby,

81 - Služby související se stavbami a úpravou krajiny,

82 - Administrativní a jiné podpůrné služby

vykázaných Českým statistickým úřadem v tabulce „Indexy cen tržních služeb“ (kód 011046) za měsíc duben roku i na základě podílu klouzavých průměrů bazických indexů, kde váhami jsou roční tržby za služby poskytované v roce 2011,

CPIi-1 [%] je hodnota indexu spotřebitelských cen stanovená na základě podílu klouzavých průměrů bazických indexů spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců a předchozích 12 měsíců, vykázaný Českým statistickým úřadem v tabulce „Index spotřebitelských cen“ (kód 012018) za měsíc duben roku i.

Pro kalendářní rok i = j platí, že Ii-1 = 100.

1.1.2.3. V případě aplikace pevné fixní i pevné pohyblivé ceny za rezervovanou roční standardní pevnou přepravní kapacitu se pevná cena za přepravený plyn Crkom stanoví na základě skutečného množství plynu přepraveného v přepravní soustavě a součtu skutečného množství plynu a elektřiny pro pohon kompresních stanic, provozovaných na principu efektivního a hospodárného provozování přepravní soustavy. V případě mimořádných změn využití přepravní soustavy může být po řádném zdůvodnění použita pro stanovení pevné ceny za přepravený plyn Crkom plánovaná hodnota. U takto odlišně stanovené hodnoty Crkom dojde pro nejbližší následující možný rok ke korekci na základě skutečně dosažených hodnot.

Čl. II

Cenové rozhodnutí nabývá účinnosti dnem zveřejnění ve věstníku.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu

Ing. Alena Vitásková v. r.