Animace načítání

Stránka se připravuje...


Zprávy MF, částka 4/2015

Odstoupení od veřejnoprávní smlouvy

ref. Mgr. M. Schneebergerová

S ohledem na častý výskyt úpravy možnosti odstoupení od smlouvy v uzavíraných veřejnoprávních smlouvách o poskytnutí dotace upozorňujeme, že na veřejnoprávní smlouvu o poskytnutí dotace se vztahuje §170 část věty za středníkem zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, podle kterého, nevylučuje-li to povaha a účel veřejnoprávních smluv, použijí se přiměřeně ustanovení občanského zákoníku, s výjimkou ustanovení o neplatnosti právních jednání a relativní neúčinnosti, ustanovení o odstoupení od smlouvy a odstupném, ustanovení o změně v osobě dlužníka nebo věřitele, nejde-li o právní nástupnictví, ustanovení o postoupení smlouvy a o poukázce a ustanovení o započtení.

Ve veřejnoprávní smlouvě o poskytnutí dotace tedy nemůže být smluvena možnost odstoupení od této smlouvy (srovnej rozsudek Nejvyššího správního soudu č. j. 7 Afs 98/2013 ze dne 28. listopadu 2013).

V souladu s §166 odst. 2 správního řádu si lze ve veřejnoprávní smlouvě o poskytnutí dotace sjednat možnost výpovědi této smlouvy a výpovědní lhůtu. Výpověď musí být písemná.