Animace načítání

Stránka se připravuje...


Zprávy MF, částka 1/2016

Schvalování rozpočtových opatření a vnitřních směrnic

čj.: MF - 5 035/2016/1203 - 6 - ref. Ing. R. Kotrba

1. K problematice rozpočtových opatření vydalo Ministerstvo vnitra spolu s Ministerstvem financí stanovisko č. 4/2011. Podle tohoto stanoviska rada obce je dle §102 odst. 2 písm. a) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, oprávněna samostatně hospodařit v mezích zastupitelstvem schváleného rozpočtu. Podle téhož ustanovení je však rada obce oprávněna provádět rozpočtová opatření v rozsahu stanoveném zastupitelstvem. To znamená, že zastupitelstvo může stanovit, že určitá rozpočtová opatření ve smyslu §16 odst. 3 zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů bude namísto něj oprávněna provádět (v rozsahu zastupitelstvem stanoveném) rada obce. V obci, kde není rada, má tuto pravomoc starosta obce.

Vzhledem k tomu, že schvalování rozpočtu je vyhrazeno zastupitelstvu, zastupitelstvo se tedy nemůže úplně vzdát své pravomoci rozhodovat o změnách rozpočtu, který schválilo a svěřit radě provádění všech rozpočtových změn.

2. Vydávání směrnic, které upravují finanční kontrolu, je výhradně v kompetenci vedoucího orgánu veřejné správy. V tomto případě se jedná o starostu. Ten je podle §25 zákona č. 320/2001 Sb. (zákon o finanční kontrole) povinen zavést a udržovat vnitřní kontrolní systém. Předmětné směrnice tedy nemusí být předloženy ke schválení zastupitelstvu.

3. Právní předpisy v oblasti účetnictví pro některé vybrané účetní jednotky a České účetní standardy pro některé vybrané účetní jednotky neupravují podmínky schvalování a vydávání vnitřních předpisů a kompetence jednotlivých orgánů územního samosprávného celku při schvalování a vydávání vnitřních předpisů.

Právní předpisy v oblasti účetnictví pro některé vybrané účetní jednotky a České účetní standardy pro některé vybrané účetní jednotky stanoví pouze některé oblasti nebo skutečnosti, které musí být nebo mohou být upraveny vnitřním předpisem (například ustanovení §33a odst. 10 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů).