Animace načítání

Stránka se připravuje...


Zprávy MF, částka 2/2016

Poskytnutí zápisů z dílčích přezkoumání hospodaření obce

čj.: MF - 10 497/2016/1203 - 2 - ref. Ing. H. Pejšová

Zákon č. 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí, ve znění pozdějších předpisů, upravuje v §6 a v §7 práva a povinnosti mezi kontrolujícími a kontrolovanými osobami, kterými jsou územní samosprávné celky a jiné územní celky. Z uvedených ustanovení citovaného zákona, ale ani z jiných ustanovení, nevyplývá pro přezkoumávající orgán, kterým byl v tomto případě krajský úřad, žádná povinnost poskytnout zaměstnancům a jednotlivým členům zastupitelstva obce, pokud nejsou přímo kontrolovanou osobou v rámci výkonu přezkoumání hospodaření obce, výsledek dílčích přezkoumání.

Podle §6 odst. 1 písm. b) zákona č. 420/2004 Sb. má přezkoumávající orgán povinnost seznámit územní samosprávný celek pouze s obsahem zápisu z dílčích přezkoumání. Je tedy na vůli přezkoumávajícího orgánu, zda obci, kterou navenek zastupuje podle §103 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, starosta obce, předá i zápis v listinné formě. V každém případě je obsah zápisů z dílčích přezkoumání ve všech podstatných částech (zejména zjištěné chyby a nedostatky vč. příslušných dokumentů, které byly při přezkoumání použity) obsažen ve zprávě o výsledku přezkoumání hospodaření, povinně zveřejňované a zastupitelstvem obce projednávané součásti návrhu závěrečného účtu za příslušný rok.

Výsledek přezkoumání, případně předané dokumenty o výsledku přezkoumání (zápis z dílčího přezkoumání, zprávu o výsledku přezkoumání), mohou členové zastupitelstva obce požadovat po starostovi obce, který byl s výstupem z přezkoumání seznámen nebo kterému byly dokumenty z přezkoumání fyzicky předány.